Niestety często zapominamy jednak, że noworodek chroniony jest przed infekcjami głównie w sposób bierny. Immunologia naszego jeszcze nienarodzonego dziecka, czy też noworodka zależy przede wszystkim od prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego rodziców, a w szczególności matki. Szczególnie narażone na zakażenia więc będą noworodki urodzone przez matki z zaburzeniami odporności.
W trakcie ciąży w organizmie matki do płodu transportowane są czynnie przez łożysko przeciwciała klasy IgG. Noworodek posiada wszystkie przeciwciała tej klasy powstające w rezultacie odpowiedzi immunologicznej matki. Tym biernie nabytym immunolglobulinom noworodek zawdzięcza odporność przeciwzakaźną do około 12 tygodnia życia. W okresie płodowym zaczynają się także pojawiać przeciwciała klasy IgM, wytwarzanie przez płód przeciwciał klasy IgG rozpoczyna się dopiero po porodzie. Matka przekazuje potomstwu również wydzielnicze przeciwciała klasy IgA, których wytwarzanie u płodu rozpoczyna się dopiero po urodzeniu. Limfocyty noworodkowe również praktycznie nie produkują IgA. Przekazywanie tej klasy przeciwciał zachodzi przez mleko matki. Szczególnie bogata w IgA jest siara (colostrum), tj. mleko wydzielane w pierwszych godzinach i dniach po porodzie. IgA zawarte w mleku matki tworzą warstwę ochronną pokrywającą śluzówki przewodu pokarmowego noworodka, wspierając w ten sposób bierną odporność związaną z błonami śluzowymi.
Barierę immunologiczną noworodka wspierają również leukocyty obecne w mleku matki. Spośród nich najwięcej jest makrofagów, neutrofili oraz limfocytów. Dodatkowo w mleku kobiecym zawarte są również czynniki niespecyficzne wykazujące właściwości przeciwzakaźne. Należą do nich m.in.: lizozym, laktoferyna, nukleotydy, kwasy tłuszczowe oraz cukry złożone.
Pokarm kobiecy ma również ogromne znaczenie w rozwoju tolerancji pokarmowej. Dzieci karmione piersią rzadziej chorują na choroby alergiczne. Zaleca się, aby niemowlęta były karmione wyłącznie pokarmem kobiecym przez pierwsze 6 miesięcy życia. Minimalny zalecany okres karmienia piersią wynosi 4 miesiące. Jednak należy pamiętać , iż w dzisiejszych czasach matka w znacznym stopniu narażona jest na rozwój nietolerancji pokarmowej. Na skutek skomplikowanego mechanizmu immunologicznego można obserwować zwiększoną produkcję przeciwciał klasy IgG oraz cytotoksyczne działanie niektórych produktów spożywczych. We krwi matki następuje proces niszczenia leukocytów, wskutek czego w organizmie obserwujemy powstawanie kompleksów immunologicznych oraz przewlekłego stanu zapalnego. Wszystkie zmiany jakie zachodzą w układzie immunologicznym matki (poprzez zmianę składu czynników odpornościowych w mleku oraz przekazywanie przeciwciał klasy IgG przez łożysko) mają wpływ na rozwój i prawidłowe funkcje immunologii zarówno płodu jak i niemowlęcia. Dlatego tak ważne jest by przyszła matka mogła prawidłowo zdiagnozować produkty i substancje, które wywołują w jej organizmie nietolerancję pokarmową, a tym samym przyczyniają się do zwiększonego ryzyka wystąpienia reakcji alergicznych również u dziecka. Jest to możliwe dzięki zastosowaniu testów cytotoksycznych wykrywających opóźnioną alergię pokarmową. Wyeliminowanie z diety wszystkich produktów wywołujących nietolerancję pokarmową oraz wprowadzenie tzw. diety fenotypowej dostosowanej do układu immunologicznego matki pozwala w znaczącym stopniu ograniczyć ryzyko wystąpienia nietolerancji oraz alergii u nowo narodzonego dziecka.
Usprawnione usuwanie toksyn i substancji szkodliwych, kompleksów immunologicznych oraz przewlekłego stanu zapalnego z organizmu matki dzięki zastosowaniu indywidualnie dopasowanych zabiegów medycyny fizykalnej jest w stanie znacząco zmniejszyć ryzyko wystąpienia nietolerancji pokarmowej, a tym samym poprawić odporność zarówno matki jak i dziecka.