Okres ciąży to prawdziwe wyzwanie dla organizmu kobiety. Zmiany fizjologiczne, hormonalne, immunologiczne oraz metaboliczne zarówno matki jak i płodu wpływają na występowanie uciążliwych dolegliwości. Wśród najczęściej występujących objawów towarzyszących ciąży można wymienić mdłości i wymioty, zgagę, zaparcia, wzdęcia, zmiany skórne, czy też obrzęki. Podczas wieloletniego doświadczenia oraz obserwacji kilku tysięcy pacjentów w Centrum Medycznym VIMED specjaliści zauważyli jednak, że występowanie tych objawów związane jest ze sposobem odżywiania oraz wydolnością narządów detoksykujących organizmu, zarówno przed ,jak i w trakcie ciąży. Pacjentki, które świadomie poddały się terapii fenotypowej przed zajściem w ciążę przeszły ją znacznie łagodniej niż pacjentki, które nigdy nie zwracały uwagi na odpowiednie odżywianie oraz detoksykację organizmu. Obserwacje te sugerują, iż występowanie uciążliwych dolegliwości kobiet w ciąży związane jest z nieprawidłowym funkcjonowaniem wielu narządów (wątroba, nerki, tarczyca, trzustka) i układów (hormonalny, pokarmowy, limfatyczny, krwionośny) w skutek niedożywienia komórkowego oraz toksykacji organizmu.
Jak radzić sobie z uciążliwymi dolegliwościami w ciąży?
Produkowane na początku ciąży w dużych ilościach hormony takie jak progesteron oraz relaksyny powodują rozluźnienie mięśni gładkich w przewodzie pokarmowym. Treść pokarmowa wolniej się przesuwa, a przyszła mama odczuwa uczucie pełności, nudności, wzdęcia czy zgagę.
Mdłości i wymioty
Spowodowane są również gorszą pracą żołądka i wątroby, zwiększoną wrażliwością zmysłu węchu oraz szybko wzrastającym poziomem hormonu gonadotropiny kosmówkowej (hCG). Dlatego trzeba zwrócić uwagę na to co się je i w jaki sposób.
- Jedz mniej a częściej odpowiednie produkty zgodne z twoim genotypem i fenotypem
- Unikaj pokarmów, które nasilają mdłości, czyli zimne napoje, słodycze, produkty tłuste, smażone, pieczone, ostre, owoce cytrusowe
- Suplementuj witaminy z grupy B
- Wypijaj duże ilości płynów lecz w małych porcjach miedzy posiłkami np. letnią przegotowaną wodę z cytryną
- Spożywaj imbir w postaci naparu lub jako dodatek do potraw
- Odpoczywaj i śpij jak najdłużej
- Często przebywaj na świeżym powietrzu
Zgaga
Dokucza kobietom po obfitym posiłku, przy skłonach ciała oraz przy stosowaniu diety zakwaszającej organizm. Dodatkowo rozwijające się w łonie matki dziecko uciska na żołądek nasilając dolegliwości. Dlatego:
- Stosuj dietę alkalizującą dostosowaną do Twojego organizmu (dietę fenotypową)
- Jedz mniej a częściej, unikaj przejedzenia
- Po posiłku udaj się na spacer, nie przyjmuj pozycji leżącej bezpośrednio po jedzeniu
- Unikaj serów żółtych, słodyczy, zimnych potraw, ostrych przypraw, kawy, herbaty, czekolady oraz jedzenia bezpośrednio przed snem
Zaparcia
Rozluźnienie mięśni gładkich w jelicie skutkuje wolniejszym przesuwaniem się treści pokarmowej dlatego tak ważne jest by zadbać o odpowiednią dietę w tym szczególnym okresie.
- Na podstawie Kodu Metabolicznego wybieraj produkty z dużą zawartością błonnika np. pieczywo pełnoziarniste, warzywa, owoce, pełnoziarniste płatki śniadaniowe
- Jedz suszone śliwki lub pij przygotowany z nich kompot
- Pij jak najwięcej wody oraz unikaj kawy, herbaty – zawarte w niej kofeina i pochodne powodują odwodnienie organizmu co nasila problem zaparć
- Uprawiaj umiarkowaną aktywność fizyczną na co dzień
- Unikaj produktów mlecznych, mięsa, tłuszczy nasyconych, cukru i słodyczy, pikantnych potraw, czekolady
- To co ułatwia wypróżnienia to: gruboziarniste kasze, świeże owoce i warzywa, suche nasiona roślin strączkowych
Wzdęcia
Ze względu na dłuższe przebywanie pokarmów w przewodzie pokarmowych fermentacja i przetwarzanie w jelicie cienkim i grubym zwiększa się. Ważne jest zatem aby produkty stosowane w diecie były lekkostrawne i dostosowane do fenotypu kobiety w ciąży by nie zwiększać produkcji gazów w jelitach.
- Nie jedz zbyt obfitych posiłków
- Przeżuwaj odpowiednio wszystkie pokarmy
- Unikaj napojów gazowanych
- Utrzymuj umiarkowaną aktywność fizyczną która usprawni procesy trawienne
Obrzęki
Ze względu na obciążenie układu krwionośnego, limfatycznego oraz nerek należy zwrócić uwagę by w ciąży odżywianie było jak najlepiej dopasowane do organizmu kobiety oraz jak najmniej obciążało wyżej wymienione narządy i układy.
- Spożywaj produkty zgodne z Twoim Kodem Metabolicznym które zminimalizują obciążenie organizmu
- Unikaj produktów obciążających nerki takich jak: słodkie produkty, słone i dosalane
- Zwróć uwagę na produkty takie jak: ryż, czosnek, czarna jagoda, owoc dzikiej róży, fasole, szczypiorek buraki, pietruszka, łosoś, pstrąg, wodorosty oraz żurawina
- Wykonuj często ćwiczenia wstając i poruszając kończynami
- Unikaj upałów i długiego przebywania na słońcu
- Zmieniaj pozycję ciała w trakcie dnia np. na leżącą z podniesionymi nogami do góry