Do najważniejszych przyczyn występowania nietolerancji pokarmowej należą:
- zanieczyszczenie środowiska (powietrze, woda, gleba, żywność)
- obniżona odporność organizmu
- nagromadzenie toksyn we krwi i wielu narządach spowodowane nieprawidłową funkcją błon śluzowych układu pokarmowego, oskrzeli czy jamy nosowo-gardłowej
- nieprawidłowe funkcje detoksykujące wątroby oraz jej ukrwienie
- brak odpowiedniej ilości enzymu trawiącego dany składnik pokarmowy
- nieprawidłowy skład flory bakteryjnej w jelitach
- zagrzybienie układu pokarmowego, głównie jelita cienkiego i grubego
- zakażenia pasożytami
- niedobory składników odżywczych w diecie
Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że na częstsze wystąpienie reakcji alergicznej narażone mogą być również noworodki już od pierwszego dnia życia. Wystąpienie nietolerancji pokarmowej u kobiety oczekującej dziecka znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia nieprawidłowej reakcji na pokarm u jeszcze nie narodzonego dziecka. Ryzyko to można zminimalizować poprzez zastosowanie Terapii Fenotypowej, która pozwoli na dogłębne oczyszczenie, regenerację oraz odżywienie organizmu na poziomie komórkowym, zmniejszając tym samym występowanie nietolerancji pokarmowej. Zastosowanie diety fenotypowej oraz nowoczesnych zabiegów medycyny fizykalnej pozwoli na usprawnienie pracy układu immunologicznego, pokarmowego, krwionośnego oraz limfatycznego.
Wskutek nieprawidłowej reakcji na pokarm dochodzi do znacznego zaburzenia pracy układu immunologicznego, wytworzenia przewlekłego stanu zapalnego oraz powstania kompleksów immunologicznych, które w znacznym stopniu wpływają na wystąpienie podobnych reakcji alergicznych u dziecka rozwijającego się w łonie matki.
Pierwszym pokarmem nowo narodzonego dziecka jest mleko matki, tzw. siara, która oprócz niezbędnych składników odżywczych zawiera ogromne ilości składników podnoszących odporność dziecka. W kilku następnych miesiącach układ pokarmowy i trawienny noworodka nie jest jeszcze w pełni wykształcony dlatego najlepszym pokarmem jest dla niego mleko matki. Występowanie nietolerancji pokarmowej u matki karmiącej znacznie zmienia profil składników odpornościowych zawartych w mleku. Zmiany te mogą przyczynić się do zwiększonego ryzyka wystąpienia reakcji alergicznych u dziecka. Dlatego tak ważne jest, by matka jak najszybciej wdrożyła dietę fenotypową zmniejszającą występowanie nietolerancji w jej organizmie a także zmniejszającą ryzyko wystąpienia alergii u noworodka.
Nie tylko mleko matki ma znaczenie w prewencji nieprawidłowych reakcji alergicznych występujących u noworodka. Według ogólnego schematu żywienia niemowląt dodatkowe posiłki uzupełniające dietę maluszka można już wprowadzić nawet od 5 miesiąca. W przypadku dzieci, których rodzice maja zdiagnozowane alergie bądź nietolerancje pokarmowe zbyt wczesne rozszerzenie diety malucha może zwiększyć ryzyko wystawienie reakcji alergicznych. Układ pokarmowy dziecka z odpowiednią ilością i jakością enzymów trawiennych w pełni wykształcony jest dopiero ok. 2 roku życia. Więc do tego czasu trzeba zwracać szczególną uwagę na nowe produkty jakie wdrażamy do diety. Do najważniejszych produktów spożywczych, które mogą wywołać reakcje alergiczne należą:
- owoce: cytrusy, banany, truskawki, poziomki, maliny
- warzywa: pomidor, seler, pietruszka
- warzywa kupowane w supermarketach, zawierające ogromne ilości pozostałości po pestycydach i nawozach sztucznych
- mleko krowie i jego przetwory
- zboża zawierające gluten: pszenica, żyto, jęczmień, owies
- drożdże
- mięsa: wołowina, cielęcina
- ryby: tuńczyk, łosoś i inne
- jaja
- czekolada
- orzechy
- soja